FENIX

De Fenixloods II op Katendrecht stamt uit 1923 en is een van de laatste historische havenloodsen van Rotterdam. Na een grootscheepse restauratie wordt dit de plek waar het verhaal van de landverhuizers zal worden verteld.

nieuwjaarskaart2019_v2_drukker.pdf
De FENIX, artist Impression © MAD Architects, 2019

Ooit de grootste loods te wereld, is de Fenix op Katendrecht een sprekend voorbeeld van de markante Rotterdamse havenarchitectuur. Vanaf deze kades zijn miljoenen mensen uit Europa naar de Nieuwe Wereld vertrokken. En vanuit elders hier aangekomen. Dit verhaal van landverhuizers wordt verteld op de hele eerste verdieping. Hiervoor werkt Droom en Daad samen met Stadsarchief Rotterdam, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Nederlands Fotomuseum en Wereldmuseum. Evenals het Red Star Line Museum in Antwerpen, Ellis Island in New York (Verenigde Staten) en Pier 21 in Halifax (Canada) hebben hun medewerking toegezegd.

New York Times, 24 april 2018

De begane grond biedt in de toekomst een mix van creatieve, culinaire en culturele activiteiten voor de buurt, de stad en haar bezoekers. Op het dak komt een architectonisch uitzichtpunt, ontworpen door MAD Architects, van waaruit Rotterdam 360 graden te zien is.

Fenix_Ma_Sketch.jpg
schets Fenixloods II met uitzichtpunt © MAD Architects

fenix.nl