Beeldenterras_foto Bram Vreugdenhil.jpg
Foto: Bram Vreugdenhil

Beelden in de buitenruimte

De Vlecht op het Beeldenterras

De Vlecht, is de titel van een ranke stalen sculptuur van de in Londen werkzame, van oorsprong Griekse beeldend kunstenaar Kalliopi Lemos (1951).

De Vlecht is een rechtopstaande afgeknipte vlecht van donkerbruin haar van monumentale afmetingen. Lemos staat bekend om haar grootschalige openbare installaties van alledaagse voorwerpen, soms van kolossale afmeting. De Vlecht roept vragen op over de rol van vrouwelijkheid in de moderne samenleving en rebelleert tegen patriarchale dwang. Dat de Vlecht het eerste werk van een vrouwelijke kunstenaar is op het beeldenterras, zet deze boodschap extra kracht bij.

De Vlecht sluit aan op het thema van de menselijke figuur waarvan het beeldenterras voorbeelden toont variërend van modern klassieke bronzen van Auguste Rodin (l’Homme qui Marche, 1907) en Henri Laurens (La Grande Musicienne, 1938) tot meer geabstraheerde werken van Fritz Wotruba (Liggende figuur, 1969) of Joel Shapiro (Zonder titel, 1999). Het beeldenterras opende twintig jaar geleden tijdens Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa. De Vlecht vormt sindsdien de eerste aanvulling.