Statendam affiche

Op een gespecialiseerde afficheveiling heeft Stichting Droom en Daad de hand weten te leggen op het wereldberoemde Statendam affiche. De Franse ontwerper, A.M. Cassandre (1901–1968), geldt als de meest toonaangevende affichekunstenaar van de twintigste eeuw.

cassandre statendam.jpg

De van oorsprong uit Oekraïne afkomstige Cassandre (pseudoniem voor Adolphe Jean-Marie Mouron) studeerde schilderkunst aan de École des Beaux Arts in Parijs. Zijn ontwerpen voor de spoorwegen, scheepvaartmaatschappijen en luxe dranken uit de periode 1923 – 1936 zijn uitgegroeid tot gezichtsbepalende iconen van de Art Déco.

Zijn ontwerp voor het nieuwe luxe stoomschip Statendam van de Holland-Amerika Lijn (1929) groeide wereldwijd uit tot een icoon. Het geabstraheerde beeld van de Statendam dook veelvuldig op in kranten en tijdschriften en het affiche groeide uit tot een van zijn meest kenmerkende ontwerpen dat in museumcollecties in de hele wereld wordt gekoesterd. In 2014 verwierf het Rijksmuseum een exemplaar. Het Stadsarchief Rotterdam beschikt eveneens over een exemplaar. Het derde exemplaar dat nu verworven is, zal in de toekomst te zien zijn in de vaste opstelling in de Fenix. Het affiche komt thuis in dit monumentale voormalige pakhuis van de Holland-Amerika Lijn aan de Maas dat wordt omgebouwd tot ‘de plek waar landverhuizers een gezicht krijgen’.